O kávě.

Certifikát Café Rico Café Rico velice lpí na správné přípravě kávy, je držitelem certifikátu v přípravě kávy a má odborně zaškolený personál mistryní České republiky v přípravě kávy Petrou Veselou. Petra je dvojnásobná mistryně a kávě se věnuje přes sedm let. Všechny druhy nápojů z italského espressa pro vás připravujeme tak, aby splňovala nejvyšší kavárenská kritéria. Přijdťe ochutna a pokochat se i pohledem na latte-art/kreslením mléčnou pěnou.






Káva
Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Coffea robusta a Coffea arabica (méně používané Coffea excelsa a Coffea liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m. n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. etiopská káva Harar či Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25 %. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než arabika. Káva je po ropě nejprodávanější komoditou na světě.


Italské espresso
Espresso Espresso v číslech: 7 gramů, 9 atmosfér, 90 stupňů, 30 centimetrů krychlových, 30 sekund

Jmenuje se espresso, protože je káva připravena v okamžiku. Z přibližně padesáti kávových zrnek (středně/středně tmavě pražených), jemně mletých, kterými necháme pod vysokým tlakem projít vodu, dostaneme nejen černý nápoj, milovaný od pradávna, ale také plný koncentrát vybavený intenzivní vůní. Pocity, které nám dává espreso, hned nekončí, ale vytrvají dlouhou dobu.

Káva espreso v italském stylu vzniká díky přesným parametrům:

  1. používá se maximálně 6,5–7 gramů dobře upražené a přiměřeně umleté kávy
  2. káva je umleta a následně stlačena (k tomu určeným mačkadlem) ve filtru silou 15–23 kg
  3. tlak vody je cca 9 atmosfér a teplota od 88° do 92° C
  4. ideální čas kontaktu horké vody a mleté kávy v kávovaru je od 20 do 30 sekund; výsledný nápoj má objem 25 až 35 cmł
  5. k servírování espresa se používá šálek z bílého porcelánu, který musí být vždy teplý (40°C) a suchý